Warning: Declaration of PLL_Walker_List::walk($elements, $args = Array) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /var/www/clients/client11/web16/web/wp-content/plugins/polylang/include/walker-list.php on line 0
  • LV
  • EN
  • Projektu konkurss „Jūrmala – Latvijas valsts simtgadei”. 2017.

    Konkursa organizētājs: Jūrmalas pilsētas dome

    Autori: Tēlniece Olga Šilova un arhitekte Marta Kotello.                                          

     

    Devīze: Uz gara augstumiem

    „Jūrmala – Latvijas valsts simtgadei”. 2017.

    Aspazijas iela

    Vides objekts – Aspazija kāpās – atradīsies Dubultos, Aspazijas ielas sākumā, kāpās, iepretī Aspazijas mājai. Gleznainais Aspazijas ielas sākums izceļas ar īpašu skatu uz jūru un arī uz māju, kurā dzīvojusi dzejniece. Šī vieta kāpās ir labi saredzama arī no Aspazijas mājas ziemeļu verandas loga. Cilvēkiem, kas pastaigāsies gar jūru, vides objekts kalpos kā orientieris, lai atrastu Aspazijas māju.  Uz Aspazijas ielas atrodas arī Rakstnieku nams, kurā uzturas Latvijas  un ārvalstu literāti un citas radošās personības. Vienlaicīgi šis jaunais objekts sekmēs kultūras tūrisma attīstību Jūrmalā, jo atradīsies šaurākajā Jūrmalas pilsētas vietā starp Lielupi un jūru. Mazā ieliņa pašā pilsētas sirdī ir nozīmīgs kultūrvēsturisks vaibsts Jūrmalas pilsētas sejā.

    „Jūrmala – Latvijas valsts simtgadei”. 2017. 8c

    Projekta mērķis

    Vēsturiskas vietas atzīmēšana ar jaunradītu mākslas darbu – vides objektu – veicinās Jūrmalas kultūras mantojuma saglabāšanu, mūsdienīgu interpretāciju un popularizēšanu, kā arī stiprinās Jūrmalas – Raiņa un Aspazijas pilsētas – tēlu. Tiks celta ne tikai vietējo Jūrmalas iedzīvotāju, bet visas nācijas pašapziņa, ja godāsim tās radošās personības, kuras veidoja Latvijas valstiskuma un kultūras pamatus.

    Skats no muzeja Aspazijas māja uz skulptūras uzstādīšanas vietu. 

    Skulpturāla objekta Aspazija kāpās idejas apraksts.

    Dzejnieces bronzā veidotā figūra iecerēta pilnā augumā, statiskā pozā, ar saliktām rokām, līdzīgi kā vēsturiskajā 20. gadsimta sākumā uzņemtajā fotogrāfijā. Stalta, eleganta, ar dzirkstošām acīm, viņa skatās Aspazijas mājas virzienā. Stāvot kāpās augstākajā vietā bez postamenta, zemes līmenī, Aspazijas figūra it kā aicina skatītājus nostāties blakus un iemūžināties uz jūras fona, aizceļojot cauri vēstures laikam.

    Skulptūras skice. 2017. Ģipsis, akrils. 32x10x8 cm


    Projekta realizācija


    Skulpturāla veidojuma  Aspazija kāpās skaidrojošs apraksts.

       Aspazijas spilgtā personība un neikdienišķais talants skulptūrā izpaužas caur cēlo skaistumu, jaunību un iedvesmā starojošiem sejas vaibstiem. Portretiskā līdzība, kura balstās uz dokumentāliem foto materiāliem, apvienojas ar augstāku tēla vispārinājumu un pastiprinātu plastiski-apjomīgu rakstura traktējumu. Figūras siluets, iezīmēts ar skaidrām un cietām kontūrlīnijām, savā lakoniskajā stilizācijā darbojas ka zīme. Skatītāju priekša – 20. gadsimta sākuma radošas, emancipētas un sabiedriski aktīvas sievietes arhetips.
      Aspazijas figūras staltums, kleitas elegantās līnijas un ziediem rotātā cepure piešķir dzejnieces tēlam romantisku noskaņu.  Smalki veidotas mežģines – tā laika reprezentablas sievietēs kostīma detaļa, dokumentāla liecība, kuru var redzēt uz vairākām Aspazijas fotogrāfijām.   
       Pie Aspazijas kājām kaķis – kompozīcijas elements, kas ne tikai atgādina par dzejnieces īpašo mīlestību pret šo mājdzīvnieku, bet arī piešķir viņas skulpturālam tēlam cilvēcisku dimensiju, padarot to interesantu arī maziem bērniem.

    Skulptūras veidošana mālā, augstums: 2,1 m, 2018. gads.


    Labiekārtojums – vides objekts “Aspazija kāpās”

    Arhitekts: Marta Kotello

    Atrašanās vieta

    Vides objekta novietne atrodas Dubultos Aspazijas ielas sākumā uz Rīgas jūras līča krasta kāpas. Novietne izvēlēta netālu no muzeja “Aspazijas māja”. Skulptūru no attāluma būs iespējams novērot arī no muzeja 2.stāva verandas. Tas pastiprinās interesi par abiem kultūras objektiem vienlaicīgi.

    Skulptūra

    Aspazijas skulptūras autore ir tēlniece Olga Šilova. Skulptūra paredzēta no bronzas un svērs ap 400 kilogramiem. Skulptūra tiks novietota uz betona podesta, kura virsma tiks apstrādāta ar cietinātāju un pulēta, lai iegūtu maksimāli gludu virsmas efektu. Skulptūra novietota tā, lai tā labi būtu nolasāma no Aspazijas ielas, kā arī nākot no pludmales.

    Labiekārtojums

    Ap betona podestu paredzēta koka brusu terase, kuras forma veidota lietojot plūstošas līnijas, objektu labāk ierakstot meža un kāpas ainavā. Liektās līnijas arī paspilgtina skulptūras vieglumu un sievišķību.
       Apmeklētāju nokļūšanu pie objekta nodrošina koka brusu laipa, kas bloķēta pie esošās koka dēļu laipas, kas šobrīd nodrošina iedzīvotāju nokļūšanu uz pludmali. Koka brusu klājs un nesošās koka brusas beicētas gaiši pelēkā tonī, maksimāli kopējot betona toni, lai radītu viengabalainu koptēlu. Labiekārtojums jaunus stādījumus neparedz. Koku ciršana nav paredzēta. Labiekārtošanas darbu ietvaros ir jāsakopj pieguļošā teritorija un esošie krūmi (konkrēti terasei blakus esošais Mežrožu krūms). Piekļūšanai pie skulptūras nodrošināta vides pieejamība.

    Detaļiekārtas.

    Tuvojoties vides objektam pirmo apmeklētājs apskatītu informācijas stendu, kas plānots blakus vietai, kur jaunā terase bloķējas ar esošo dēļu laipu. Uz stenda tiktu izvietota informācija par vides objektu.
       Esošās dēļu laipas otrā pusē paredzēts novietot soliņu un atkritumu urnu. Soliņš kalpotu gan kā iespēja apsēžoties uzvilkt vai novilkt apavus pirms vai pēc pludmales apmeklējuma. Blakus šim soliņam izvietojama atkritumu urna, jo tuvākajā apkārtnē atkritumu izmešana nav iespējama, kā arī urnu lietotu vides objekta apmeklētāji. 
       Pašā skulptūras tiešā tuvumā apmeklētāju ērtībai paredzēts vēl viens soliņš. Tas kalpotu gan skulptūras, gan jūras, saulrieta vērošanai. Abi soliņi paredzēti individuāli izgatavoti ar koka sēdvietu un atzveltni, un metāla kājām.

    Apgaismojums

    Teritorijas izgaismošanai paredzēti divi, zemē betonējami, cinkoti stabi, kuros katrā būtu montēti divi, dažādos virzienos vēršami LED prožektori. Uz staba, kas atrastos tuvāk esošajai dēļu laipai pie soliņa un atkritumu urnas viens prožektors izgaismotu skulptūru, bet otrs – informācijas stenda zonu. Otrajā stabā, kas atrastos tuvāk Gončarova ielai viens prožektors paredzēts, lai izgaismotu skulptūru, otrs vairāk vērsts uz terases virsmu. Klusinātai teritorijas izgaismošanai un noskaņas radīšanai paredzēti pieci maza izmēra metāla gaismekļi ap terasi, kurus paredzēts izgatavot pēc individuāla pasūtījuma. Tajos būtu iestrādāts LED gaismeklis.