• LV
  • EN
  • Mākslas objektu izveide “Dzintaru koncertzāle” Mazās zāles Dienvidu un Ziemeļu galerijās, Jūrmala. 2016.

    Metu konkursu organizēja SIA „Dzintaru koncertzāle.

    Tēlniece un koncepcijas autore: Olga Šilova.
    Apbalvojums: Veicināšanas prēmija.


    Idejas apraksts:

    Arvīds Jansons. Dienvidu galerija.

    Skulpturālās kompozīcijas galvenie elementi – seja un rokas. Tas koncentrē skatītāju uzmanību, akcentējot Arvīda Jansona izcila diriģenta un mūziķa harizmātisku personību. Diriģenta skatiens un roku žests raksturīgi un arhetipiski. Kompozīcijas horizontālais fons atkārto foajē gareniskas proporcijas. Fona virsma pakļauta plastiskai deformācijai. Līdzīgi ka ūdens virsma izkustināta ar vēja brāzmu, tā kļūst mainīga un gaismas spēles bagāta. Ekspresīvais veidošanas stils, līniju un masu dinamika, jutekliska plastika izraisa skaņdarbam līdzīgu pārdzīvojumu.
    Arvīda Jansona augstciļņa portrets iecerēts dienvidu foajē uz sienas labajā pusē. Tas satiek koncertzāles apmeklētājus, kuri virzās no ģērbtuves pa kāpnēm uz zāli caur dienvidu galeriju.

    Tehniskā informācija:
    Izmērs: 196 X 119 X 17,5 cm.
    Materiāls: bronzas lējums Virsma: zeltaini brūna patina.
    Stiprinājuma veids: ar enkurskrūvju palīdzību pie nesošas sienas konstrukcijas.

    3 2


    Idejas apraksts:

    Jānis Mediņš. Ziemeļu galerija.

    Jānim Mediņam veltīts mākslas objekts iecerēts kā bronzas cilnis uz sienas Ziemeļu galerijā, kreisajā puse, kas paradās, ieejot foajē no kāpņu telpas.
    Jāņa Mediņa skulpturālais portrets risināts 30. gadu stilistikā, kas atbilst laikam, kad komponista dzīve bija visciešāk saistīta ar Dzintaru koncertzāli. Portretisku vaibstu attēlošanā izmantotas precīzi izstrādātas formas un veidojuma gluda virsma. Komponista tēls statisks un intraverts. Abstraktas ģeometriskas plaknes fonā asociējas ar skatuves priekškariem. Cilnis dalīts uz 3 daļām – art deco stila raksturīgais paņēmiens. Kopējais ciļņa siluets atgādina logu, kas piešķir kompozīcijai dziļāku simbolisku jēgu, veido nostalģisku noskaņu, pasvītro komponista vēsturisko saikni ar koncertzāli.

    Tehniskā informācija:
    Izmērs: 125 X 120 X 10 cm 72,5 Х 25 сm; 125 Х 60 сm; 80 Х 20 сm.
    Materiāls: bronzas lējums Virsma: slīpējums, brūna patina.
    Stiprinājuma veids: ar enkurskrūves palīdzību pie nesošas sienas konstrukcijas.